Karar Alma

Karar Alma

Eğitici olmanın güzel yanlarından biri de eğitimlerde kazanılan tanışıklıkların, arkadaşlığa, dostluğa dönüşmesi, iletişimin istekli katılımcılarla devam etmesidir. Geçen hafta böyle bir eski dost aradı. 5 yıl kadar önce Bodrum’da “Temel İletişim Teknikleri” eğitiminde tanışmıştık Mahmut’la. İlgili, öğrenme isteği yüksek bir katılımcıydı. Arkadaşlığa dönüşen tanışıklığımız ağırlıklı olarak ortak spor merakımız odağıyla hala sürüyor.
 
Mahmut’un arama nedeni bu eğitimde üzerinde durduğumuz, Temel Satış Becerileri ve özellikle Nöro Satış Becerileri eğitimlerinde bizlerle beraber olmuş katılımcı arkadaşların da hatırlayacağından emin olduğum bir konuya dair kaynak talebiydi.
 
Bu eğitimlerimizde, iletişimde sözel olmayan etkileri (beden dili, ses tonu, vurgu vb) ve satış kararını etkileyen unsurları anlatırken, beynin yapısı üzerinde mutlaka dururuz. Belki de çalışma sistemi en az bilinen, bu önemli organımızı tanımak gerek nasıl karar aldığımızı gerekse alınan kararları nasıl etkileyebileceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor zira. 
 
Girdiği bir iddia nedeniyle Mahmut, benden, eğitimde ifade ettiğim “özde ilkel beynin, bilinç dışının karar aldığı, yaklaşık 7 saniye sonra ise beynin bilinçli düşünme bölgesi olan frontal korteksin devreye girerek alınan bu kararı bilinç düzeyinde gerekçelendirdiği, nedenlere bağladığı” savına dair bilimsel veri talep ediyordu. 
 

Aradığı sırada yeni oluşturmakta olduğumuz doğanın liderliğinden alınabilecek dersler eğitimine dair gözlem ve rota belirleme yürüyüşünde olduğum için izleyen gün öğleden önce gönderebileceğimi söyledim.

 
Eve dönüp bilgisayarımda eğitimlere ilişkin kaynakça taraması yapıp, kaynakları ve görece yakın tarihli bir sunumu gönderdim.
O iddiadan ne kazandı bilmiyorum doğrusu, bense bilgi tazelemiş oldum.
 
Bir de sizlerle 2009’dan beri Berlin Gelişmiş Nöro görüntüleme Merkezi Direktörü olan Profesör John-Dylan Haynes’in Tedx Berlin’de yaptığı sunumu paylaşmama vesile oldu.
 
Aslında sunum bilişsel süreçlerin altında yatan sinirsel mekanizmalara yoğunlaşıyor. Bizim odaklandığımız karar alma mekanizmasının bilinç düzeyinin 7 saniye öncesinde sonuçlandığına dair bulgular 10. dakikadan sonra paylaşılıyor. Sadece bu konuyu merak edenler için bu küçük bir not ile sunumun tümünün linkini aşağıya bırakıyorum.
 

Sizce, siz nasıl karar alıyorsunuz?

Utku Kavcar